
Manapság egyre többet hallani az egészséges életmódról, valamint az így megelőzhető betegségekről. Tény, hogy a szervezet megfelelő anyagokkal való ellátása, a rendszeres testmozgás, és a stresszkezelés jó alapot teremtenek ahhoz, hogy hosszú, boldog, harmonikus, és természetesen egészséges élet várjon ránk. Természetesen nem csak vitaminokra van szükség ahhoz, hogy közérzetünk jó legyen, hanem a napjainkban sokat emlegetett antioxidánsokra is. De mik is egészen pontosan ezek a szerves vegyületek, és milyen szerepet töltenek be a szervezetben? Milyen tápanyagokban találhatóak meg, és miért fontos fogyasztásuk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.
A szabadgyök gyakorlatilag egy szabad vegyértékkel rendelkező molekula, amely elektront keresve károsítja az egészséges sejteket. Hatástalanításához szükségesek az antioxidánsok, főként akkor, ha fokozottan fennáll a szabadgyökök elszaporodásának esélye. A dohányzás, a drog-, és alkoholfogyasztás, a vegyileg szennyezett élelmiszerek, de például a stressz is hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünkben kóros állapot alakuljon ki a szabadgyököket illetően. A szív-, és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatok megjelenése, idegrendszeri-, és ízületi problémák, valamint az öregedési folyamatok mind-mind az alacsony antioxidáns szintnek is betudhatóak. Természetesen a szervezet antioxidáns szintje mérhető is, ehhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, de a bőr úgynevezett scanneres mérése is megmutathatja, hogy valójában a bevitt tápanyagok minőségével van-e gond, és innen ered-e rossz közérzetünk, vagy egészségügyi problémánk.
A táplálkozás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen ha ellátjuk a szervezetet mindazokkal a mikro-, és makrotápanyagokkal, melyekre egészséges működéséhez szükség van, valamint egyes állapotokban kiegészítjük ezeket plusz vitaminbevitellel, akkor gyakorlatilag gyógyszerek szedésére sem lenne szükség. A testi és a pszichés egészség is megvalósítható tudatos életmóddal, mozgással, és táplálékaink alapos megválasztásával. Lássuk most, hogy milyen alapanyagokból készíthetőek egészséges, és természetesen antioxidánsokban gazdag ételek!
- zöldségeink közül kifejezetten ajánlott a paradicsom, a káposzta, a spenót, a brokkoli, a petrezselyem, a fokhagyma, a saláta és az uborka.
- mindennapi gyümölcsfogyasztásunkat érdemes kiegészíteni naranccsal, szőlővel, szilvával, málnával, áfonyával és feketeribiszkével.
- a szójabab, a zöldbab, valamint a bab a legjobb választás a hüvelyesek közül.
- lehetőség szerint ajánlott az olíva-, és tökmagolaj a főzéshez.
- a minőségi étcsokoládé és vörösbor mértékletesen fogyasztva kedvező hatással vannak az egészségre.
- nem érdemes elfeledkezni teafogyasztásról sem. A zöld és a vörös tea kifejezetten gazdagok antioxidánsokban.
Az antioxidánsok tehát jelentős hatással vannak
- a cukor-, és zsíranyagcserére
- a látásra
- a daganatos betegségek megelőzésére
- a vérnyomásra
- az egész vérkeringésre
- az érfalak rugalmasságára
- az öregedési folyamatokra
- az immunrendszer erősségére
- betegség utáni rehabilitáció alakulására
- ösztrogén aktivitásra
- gyulladásos folyamatokra
- cukorbetegség szövődményeinek csökkentésére
Azok, akik rendszeresen nagy stressznek vannak kitéve, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, nem figyelnek oda az egészséges táplálkozásra, különösen fontos, hogy változtassanak életmódjukon, ugyanis a képződött szabadgyökök, az ezek ellensúlyozására szolgáló antioxidánsok hiánya, valamint az ilyen életmóddal összefüggő megbetegedések kockázatai mind azt indokolják, hogy igenis szükség van a változtatásra.
A legfontosabb antioxidánsnak az A-, C-, és E-vitamin, valamint a szelén bizonyulnak, ezek együttes fogyasztása pedig fokozottan hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez, illetve annak helyreállításához. Fontos információ, hogy a szervezet a Q10 Koenzimet fiatal korban még termeli, ám mennyisége a 20-as évektől egyre csökken, éppen ezért fontos, hogy pótlására sor kerüljön. Az izomműködéstől kezdve a koleszterinszinten, daganatos megbetegedéseken át az allergiáig, cukorbetegségig, sőt, az agyműködés problémáiig számos területen kifejti hatását, látható tehát, hogy nélkülözhetetlen az egészséghez. A vas, a cink, a réz, a mangán és természetesen a sokat emlegetett magnézium sem hiányozhatnak szervezetünkből, ezért a táplálkozás során ajánlott mindazokat az alapanyagokat fogyasztani, melyek tartalmazzák ezeket.
Vélemény, hozzászólás?