
Ez egy hagyományos, legtöbb ember által szeretett és ismert étel, de mindenki másképp készíti. Ez egy Erdélyi variációja.
Hozzávalók:
- 1 jó fej savanyú káposzta
- 1/2 kg sertés darált hús
- 1 közepes fej hagyma felaprítva
- 1 bögre rizs
- só, bors, pirospaprika
- 3-4 ág csombord, más néven borsikafű
- valamilyen füstölt hús (csülök, porc, csontok, kolbász is lehet)
Elkészítés:
A káposzta leveleit leszedjük és levágjuk a vastag részét. Ha túl savanyú vagy sós, hideg vízzel lemossuk és lecsöpögtetjük. A hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húshoz. Hozzátesszük a rizst és tetszés szerint a fűszereket is. Egy kevés vizet is teszünk bele (1-2 evőkanálnyit), hogy egy kissé fellazítsuk a masszát, különben kemény lesz a töltelék. Jól összekeverjük.
A maradék káposztát, amit már nem lehet megtölteni, vékonyra felaprítjuk és az edény aljára szórjuk. Rátesszük a csombordot (borsikafüvet), majd megtöltjük a káposztaleveleket (két oldalt jól megnyomkodjuk hogy ne essen szét) és belehelyezzük az edénybe. Közé rakjuk a füstölt húsokat, majd legfelülre megint apró káposzta kerül. Ha szeretjük a káposztát, veszünk még mellé egy kevés apró savanyú káposztát is.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje és egy kis olajjal meglocsoljuk a tetejét. Ekkor már ne sózzuk meg, mert a káposzta és a töltelék elég sós még akkor is ha lemostuk. Ha esetleg mégse lenne elég sós, később még mindig megsózhatjuk a főzési idő vége fele. Körülbelül 2 órán keresztül takarék lángon főzzük. Ha lefövi a levét, pótoljuk ki. Kóstolgassuk hogy megfőtt-e, ne hagyjuk szétfőni.