Legerősebb antioxidáns hatású gyümölcsünk a gránátalma, mely nem csak érdekes külseje miatt érdemel figyelmet, hanem amiatt a számos egészségre gyakorolt pozitívuma miatt is, melyekért egyre többen választják. Az almaméretű, piros héjjal, és fehér húsba ágyazott magvakkal rendelkező finomság különleges ízvilággal rendelkezik, fogyasztása felfrissít, és a diétának is remek kiegészítője, hiszen az édeskés-savanykás sziruppal körbevett magvak nagyon laktatóak. A rostban gazdag magok alacsony kalóriatartalmukkal járulnak hozzá a sikeres fogyókúrához, de méregtelenítésre is kiválóan alkalmasak. Hatásukra javul az emésztés, beindulnak a zsírégető folyamatok. Lássuk most, miért érdemes rendszeresen fogyasztani az ízletes gyümölcsöt!
Egészség a szív-, és érrendszer számára
Napjainkban, amikor a lakosság jelentős része szed rendszeresen szívbetegségekre, magas koleszterinszintre, és hipertóniára gyógyszereket, érdemes megismerni olyan alapanyagokat, melyek természetes módon csökkentik a szív-, és érrendszerrel kapcsolatos problémákat, a már kialakult betegségekre pedig egyértelműen pozitív hatással vannak. Egy 2000-ben megjelent, a világsajtót bejárt kutatás szerint a gránátalma egyértelműen ilyen. A vizsgálat során egészséges felnőtteket, és egészségtelen egereket vizsgáltak, egészen pontosan a koleszterinszintet. Miután mindkét csoporttal gránátalma levet fogyasztattak naponta, két hét múltával kiderült, hogy az emberek antioxidáns szintje jelentősen megnövekedett, az egereknek pedig a káros koleszterinszintje nagymértékben csökkent.
A magas vérnyomással küzdő betegekre hasonlóképpen kiváló hatással van a gránátalma. Ez utóbbi megbetegedéssel számos szervi probléma kapcsolható össze, világos tehát, hogy miért ajánlott odafigyelni rá, és a lehető legtermészetesebb módon kezelni azt. Mindemellett az érelmeszesedés is pozitívan reagál a gránátalma hatóanyagaira, csökken a vérrögképződési hajlam, ami egyértelműen csökkenti a szívinfarktus, valamint az embólia kockázatát. Mivel vezető halálozási okok a szív-, és érrendszeri megbetegedések, így megelőzésükre, kezelésükre akár a gyümölcs rendszeres fogyasztásával, vagy a hatóanyagaiból előállított készítményekkel érdemes odafigyelni!
Gránátalmával a rák ellen
Kifejezetten az emlőrák, a bőrrák, a tüdőrák és a prosztatarák esetében került bebizonyításra, hogy a gránátalma hatóanyagai eredményesen alkalmazhatóak a rákos megbetegedésekkel szemben. A benne található ellagsav elpusztítja a rákos sejteket, megállítja azok osztódását, valamint a tumorok kialakulását is gátolja. Egyéb hatóanyagai csökkentik a daganat környékén az érképzést, ezáltal annak csökkenését idézik elő.
Nagymennyiségű C-, és K-vitamin
E két létfontosságú vitaminból igen sok megtalálható a gránátalmában. A napi C-vitamin szükséglet 17 százaléka bevihető 100 gramm gránátalma fogyasztásával. K-vitamin esetében a szükséglet 20 százaléka fedezhető ugyanennyi gyümölccsel. A C-vitamin előnyeiről talán felesleges is szólni, hiszen az immunrendszer erősítése mellett hozzájárul az egészséges fogínyhez, a kollagén-, és elasztin termelődéshez, de megelőzhetőek segítségével a megfázások, az influenza, és a sebgyógyulást is felgyorsítja. A K-vitamin szerepe elsősorban a csontok egészségének megőrzése, de a véralvadásban is fontosnak bizonyul.
Hasmenésre gránátalmahéj
Bár magjait fogyasztjuk a gyümölcsnek, de ha visszatérő, vagy valamilyen betegséget kísérő hasmenés kínoz, akkor a gránátalma héja porrá őrölve remek választásnak bizonyul. Mivel a hasmenéssel a szervezet számára fontos anyagok felszívódásának hiánya miatt nagyon ajánlott vigyázni, így érdemes természetes módon tenni annak megállításáért – például egy kanál őrölt gránátalmahéjjal.
Rossz lehelet ellen
A kellemetlen szájszag nem biztos, hogy ápolatlanságra utal, az viszont tény, hogy megelőzése mindenki számára fontos. A rossz emésztésre visszavezethető probléma ellen naponta háromszor ajánlott öblögetni, mégpedig két kanál gránátalmalé, és egy kanál víz keverékével.
Fogyasztása
Nem csak joghurtban, müzliben, fagylaltokban, gyümölcssalátákban fogyaszthatjuk, hanem csak úgy magában is. A magokat övező ízletes, nedves maglepel különleges kulináris élvezetet nyújt. Ahhoz azonban, hogy hozzájuk jussunk, először fel kell vágni a gyümölcsöt. Mivel leve nyomot hagy a ruházaton, és fröcsög össze-vissza, így ajánlott víz alatt elválasztani a magokat a héjtól, valamint a magok közti fehér membrántól. Az indiai és a perzsa konyha kedvelt itala a gránátalmalé, a vad gránátalma magjait pedig a pakisztáni és az indiai gasztronómiában fűszerként alkalmazzák az ételek ízesítésére. Törökországban mártást készítenek belőle, mely kiválóan illik pácolt húsok mellé, vagy salátákra.
Színe, a benne található magvak mennyisége miatt a termékenység szimbólumaként is számon tartják a gránátalmát, de az afrodiziákumok körében is elismert hely jut neki. Sajátosságaiból adódóan a férgek nem férnek hozzá a húsához, éppen ezért a tisztaságot is jelképezi. Nem ritka, hogy az ókori, és középkori leleteken a gránátalmával, mint szimbólummal lehet találkozni. Mivel levénél fogva „vérzik” a gyümölcs, így az élettel és a halállal azonosították. A történelem során népenként, kultúránként más és más jelentést kölcsönöztek a gyümölcsnek, így a tüzes szerelem, a szexualitás éppen úgy összekapcsolható nevével, mint a verhetetlenség a harcban, vagy a bőség. Mindemellett természetesen legfontosabb jellemzője, hogy antioxidáns tartalma az ebben egyébként is bővelkedő zöld teához és vörösborhoz mérten háromszoros, fogyasztását tehát mindenképpen érdemes bármely korosztály számára az étrendbe illeszteni.
Vélemény, hozzászólás?