Garantált siker, még annak is aki nem annyira van oda a mákért. Tudni kell, hogy ez nem egy hagyományos egyszerű mákos guba. Felturbózott változat, sok minden kell hozzá, időigényesebb de a végeredmény fantasztikus. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók
- kb. 5 kifli, attól függ mibe fogjuk megsütni (ha nem szikkadt akkor sütőbe alacsony fokozaton ki lehet szárítani). Használhatunk kalácsot is.
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 liter tej a sodóhoz
- 1liter tej a pudinghoz
- fél zacskó mazsola
- 3 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál porcukor
- vanília aroma ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 25 dkg. darált cukrozott mák
Elkészítés
A kifliket felkarikázzuk és félretesszük.
Sodó: Az 1 liter tejet és a mazsolát feltesszük alacsony lángra. Közben a tojássárgákat kikeverjük a kristálycukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és az aromával. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzákeverjük a kikevert sárgáját a fehérjéhez. Egy csipet pudingport vagy lisztet keverjünk bele hogy ne váljon szét a forró tejben. Amint forr a tej hozzátöltjük a habos keveréket, óvatosan összedolgozzuk hogy ne törjük szét a habot. Hidegre tesszük.
A pudingport kikeverjük a porcukorral majd apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük és pudingot főzünk belőle. Ezt is lehűtjük egy kicsit.
Jöhet az egésznek a rétegezése. Egy tepsit vagy hőálló jénait kivajazunk és a következő sorrendbe összeállítjuk. Kezdjük a sodóval, majd a kiflivel, megszórjuk mákkal és le öntjük a pudinggal. Nekem két réteg lett belőle. A tetejére sodó kerüljön és mák.
A sütőt 180° (légkeveréses) előmelegítjük, és addig sütjük ameddig szép aranyszínű nem lesz. Mi frissen és melegen szeretjük a legjobban. De másnap felmelegítve is nagyon fincsi.