
Napjainkban az egyes diéta típusok iránt érdeklődők többféle módszerrel találkozhatnak, melyek között néhány az úgynevezett szétválasztáson alapul. Ez nem mást jelent, mint az egyes tápanyagcsoportok egymástól elkülönülten történő fogyasztását. Étkezéseinket megvizsgálva jól láthatjuk, hogy legtöbbször a fehérjéket, a keményítő-, illetve szénhidráttartalmú ételeket egymással kombinálva fogyasztjuk. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ezek emésztése gyomrunkat igen megterheli. S hogy ez mire vezethető vissza? Egészen egyszerűen arra, hogy a gyomor egyszerre csak egyféle élelmiszertípus emésztését tudja megoldani, tehát vagy a fehérjék feldolgozásához szükséges savas, vagy a szénhidrátok esetében megkövetelt lúgos közeget teremti elő. Nem véletlen, hogy egy-egy kiadós ebéd után nem hogy új energiákkal töltődnénk fel, de általában úgy elfáradunk, hogy csak egy délutáni szunyókálásra vágynánk. A probléma azonban ennél jóval messzebbre nyúlik, ugyanis a súlyfelesleg kialakulásáért sok esetben a nem megfelelő emésztés tehető felelőssé. Át kell tehát alakítanunk táplálkozási szokásainkat ahhoz, hogy felpörögjön anyagcserénk, és beindulhasson ténylegesen a fogyás.
Az egyes élelmiszer csoportok egymástól elkülönült fogyasztásán alapuló diétás módszer nem újkeletű dolog, hiszen az 1920-as években került kifejlesztésre, mégpedig Dr. William Hay által. A szintén túlsúllyal küzdő orvos maga is súlyproblémákkal küzdött, de hála az elválasztó étrendnek, rövid időn belül húsz kilóval lett kevesebb. A módszer azóta is gyűjtí híveit világszerte, ami arról tanúskodik, hogy valóban hatásos rendszerről van szó esetében.
Egyébként többféle szétválasztó diétát ismerünk, s míg például a Testkontroll étkezésenként válogatja meg az alapanyagokat, addig a 90 napos diéta esetében napi ciklusonként eltérően meghatározott, hogy melyik tápanyag típust fogyaszhatjuk. Vannak azonban olyan alapszabályok, mely alapvetően érvényesek minden, szétválasztó jellegű diétára. Lássuk most ezeket, hogy fogyókúrázóként tudjuk, mit érdemes mindenképpen betartanunk!
- A korábbiakban már említett savas és lúgos emésztés együttesen nem tud működni, ezért fontos, hogy az alapanyagok összeválogatásánál erre is ügyeljünk. Ne fogyasszunk például gyümölcsöt és szénhidrátot egyszerre, így elkerülhetjük a gyomorban erjedő gyümölcs érzésének kellemetlenségét, mely szervezetünk számára kifejezetten káros.
- Alapvetően kell megváltoztatnunk az étkezésről való felfogásunkat, hiszen általában a húsokat, sajtokat, tojást gyakran esszük kenyérrel, tésztával, burgonyával, vagy gyümölcsökkel. Mivel az édesszájúak kedvenceinek számító süteményekben szénhidrát és fehérje is bőven megtalálható, így ezek a szétválasztó diéta idején teljesen tiltottak. Természetesen felmerül a kérdés, hogy a 90 napos diéta szénhidrát napján miért engedélyezett mégis a csokitorta, ráadásul az esti órákban fogyasztva. E diéta típus egyik kritikus területe éppen ez.
- A fehérjéket egymással sem célszerű keverni, ugyanis fajtánként eltérő enzimek szükségesek lebontásukhoz. Javasolt tehát elkerülni például a tojás és a hús, vagy a tojás és a tej együttes fogyasztását.
- Kevesen tudják, de a zsírok akár ötven százalékkal is lassíthatják az emésztési folyamatot, tehát fehérjéket ne együnk tejszínnel, vagy például vajjal. Emiatt jónéhány elkészítési mód kikerül az engedélyezettek körül, de természetesen lehetőség még így is akad bőven a konyhában.
- Bár kétségtelen, hogy a húsok mellé kiválóan illenek a gyümölcsök, de együttes fogyasztásukat mégis érdemes meggondolni, ugyanis főleg a savas narancs, vagy az ananász akadályozzák a fehérjék megemésztését, és az egész bomlási folyamatot.
- Hasonlóképp sokan döntenek a péksütemények, vagy az édes tészták mellett, ám fontos tudni, hogy a lekvárok, a méz, vagy például a cukor ilyen formában történő elfogyasztása gátolja a keményítő emésztését.
- Ügyelni kell a mértékletes szénhidrát fogyasztásra, ugyanis ha nagymennyiségben visszük be a szervezetbe, csak még inkább éhesek leszünk tőle.
- Vannak olyan alapanyagok, melyeket szerencsére bármivel társíthatunk. Ilyenek a zöldségek ( burgonya kivételével), a saláták, a leveles zöldségek, a fűszerek, magvak, és a salátakészítéskor elengedhetetlen öntetek, vagy például az olíva olaj.
- Az előzőekkel szemben maximálisan kerülendőek a sütemények, a kenyér, a méz, a borsó, a bab, a kövér húsok, de a lekvár, a savas alma és a földimogyoró is. Ezek nem csak a túlsavasodásért tehetőek felelőssé, de az emésztést is lassítják, ami egyenes út az elhízáshoz.
A szétválasztó diéta lényege, hogy a hangsúly nem a kalóriák számolgatásán van, hanem sokkal inkább az egészségtelen ételek étrendből való kiiktatásán. Természetesen nem várhatóak látványos eredmények, ha a testmozgásra nem figyelünk oda. A heti egyszer végzett könnyed mozgás nem jó semmire, helyette minden nap ajánlott legalább húsz percet intenzíven edzeni, és erőnléttől függően ez akár hatvan percet is kitehet napjainkból. A lényeg az intenzitás, és sosem az időtáv. A mozgást az ételfajták szétválasztására való odafigyeléssel kombinálva egész életmódunk megváltozhat, melynek szerves részét képezi a felesleges kilóktól való megszabadulás is.
Vélemény, hozzászólás?